Drie krachtige lessen van interim professional Sasha

Van popcultuurjournalist in Melbourne tot creatieve communicatie-expert in Amsterdam – de Australische freelancer Sasha weet als geen ander hoe je met verhalen mensen kunt raken én merken tot leven brengt. In dit interview deelt hij drie belangrijke lessen die hij leerde tijdens zijn carrière als freelancer.
Sasha (48) maakt al meer dan twintig jaar deel uit van de Nederlandse marketing- en communicatiewereld. Oorspronkelijk komt hij uit Melbourne, Australië, waar hij zijn carrière begon bij street press en later schreef voor nationale kranten en magazines over de hele wereld. Hij interviewde beroemdheden en dook in de wereld van popcultuur. “Het draaide allemaal om het maken van verhalen met gevoel,” vertelt hij. Tijdens een backpackreis in zijn twintiger jaren werd hij verliefd op Amsterdam – en besloot hij te verhuizen.
Hij maakte de overstap naar de communicatiesector, waar hij zijn talent voor storytelling verder ontwikkelde – niet alleen met woorden, maar in de volle breedte. “Ik begon me te verdiepen in visuals, tools, strategie – alles wat je nodig hebt om merkverhalen écht tot leven te brengen.” In de loop der jaren werkte Sasha voor merken als Canon, Philips, Greenpeace en IKEA, en momenteel is hij via SchaalX actief bij KeesingMedia Group. Hij wisselt freelanceprojecten af met vaste rollen, afhankelijk van de energie en klik die hij voelt met een organisatie. “Soms blijf je wat langer, soms ben je er juist om iets nieuws te brengen en weer door te gaan.”
Les 1: Zie elke opdracht als een nieuw begin
De eerste les die Sasha wil delen, kreeg hij zelf ooit als advies: ‘’You have to get used to the idea that every job is your last job. But actually in this life, where one door closes, another one always opens.’’
Het freelancen kan soms onzeker voelen. Elke keer als een opdracht afloopt, komt die twijfel weer op: Wat als dit de laatste was? Maar volgens Sasha hoort dat gevoel erbij – en mag het er ook zijn. “Als je accepteert dat dit part of the deal is, ga je de eindes van opdrachten zien als nieuwe kansen. Elk project is een avontuur waarin je kunt leren, groeien of iets waardevols kan toevoegen aan een organisatie.”
Les 2: Je bent je eigen CEO
Een van de belangrijkste inzichten die Sasha in zijn loopbaan opdeed, is dat je als freelancer zélf aan het roer staat. “Aan het eind van de dag ben jij degene die alles bepaalt – je tijd, je opdrachten, je koers. Je bent niet alleen schrijver of strateeg, je bent ook je eigen CEO. En dat vergt discipline.” Die mindset helpt hem om bewuste keuzes te maken over welke projecten hij wel of niet aanneemt. “Niet elke opdracht past bij je, en dat is oké. Je moet jezelf afvragen: sluit dit aan bij wie ik nu ben, en wat ik wil brengen?”
Als eigen CEO hoort daar ook bij dat je je netwerk met zorg onderhoudt. Freelancen draait niet alleen om goed werk leveren, maar ook om het bouwen aan iets duurzaams. “Je moet investeren in relaties. Niet alleen nemen, maar ook geven. Door betrokken te blijven en iets terug te doen voor je netwerk, komt die goodwill uiteindelijk altijd terug.” Volgens Sasha geeft dat ook rust in onzekere periodes. “Als je sterke relaties hebt opgebouwd, weet je dat er altijd weer iets nieuws op je pad komt. Er is altijd wel iemand die jou ergens voor nodig heeft.”
Les 3: Zie technologie als je teamgenoot
Als derde les wijst Sasha op het belang van meebewegen met verandering. Vooral als het gaat om AI. “Sommige dingen kan ik nu in mijn eentje doen waar ik vroeger een team voor nodig had.” Volgens Sasha is AI here to stay – en dus kun je maar beter leren hoe je het voor je kunt laten werken. “Het is de beste collega die je je kunt voorstellen.” Hij ziet het net als eerdere technologische revoluties zoals radio, tv en internet: disruptief, ja, maar uiteindelijk bieden ze meer mogelijkheden dan beperkingen. “De mens past zich altijd aan – en haalt eruit wat werkt.”
Tot slot: probeer het gewoon
Voor mensen die overwegen om als freelancer aan de slag te gaan, heeft Sasha een simpel advies: “Dip your toe in the water.” Probeer het uit met kleine opdrachten, voel of het bij je past. “Je hoeft niet meteen je leven om te gooien. Misschien hou je van de zekerheid van een vast contract. Of misschien voel je je vrijer als je zelf bepaalt wat je doet, wanneer, en met wie.”
Wat het ook wordt – het is jóuw carrière. En dat is volgens Sasha het mooiste van alles: “We staan zelf aan het roer.”
Nieuwsgierig wat Sasha voor jouw organisatie kan betekenen? Neem een kijkje op zijn website.