De 45-jarige Maartje Janssen wist al vroeg in haar carrière dat het freelancen haar interesse trok. Na slechts vier jaar in loondienst waagde ze de sprong naar het zelfstandige leven, een beslissing die haar al twintig jaar energie en plezier geeft. Met haar woonplaats Doorwerth als basis werkt ze vol passie door het hele land aan interim klussen in de marketing- en communicatiebranche. Toch ziet ze freelancen niet altijd als een gemakkelijke weg. “Als freelancer moet je constant 120% geven,” zegt ze. “De verwachtingen liggen hoog, maar het is ook ontzettend gaaf om jouw expertise echt tot zijn recht te zien komen.”

Maartje deelt drie belangrijke lessen die haar hebben geholpen om niet alleen succesvol, maar ook gelukkig te zijn in het freelanceleven.

  1. Doe wat je leuk vindt

Een van de belangrijkste inzichten die Maartje heeft opgedaan, is dat plezier in je werk cruciaal is. “Je moet echt leuk vinden wat je doet,” benadrukt ze. “Vooral omdat je toch altijd dat stapje extra zet, vraagt freelancen veel van je, en als je geen energie haalt uit je werk, houd je het simpelweg niet vol.”

Voor Maartje is het belangrijk om opdrachten te kiezen die haar uitdagen en inspireren. Dat betekent soms ook ‘nee’ zeggen tegen klussen die niet bij haar passen. “Het is verleidelijk om alles aan te nemen, vooral in het begin. Maar als je opdrachten kiest waar je geen energie van krijgt, word je daar uiteindelijk niet gelukkig van. Je mag best kritisch zijn in je keuzes.”

  1. Gun jezelf vrijheid

Vrijheid is een van de grootste voordelen van freelancen, maar volgens Maartje komt dat niet vanzelf. “Dat kan alleen als je zelf ervoor hebt gezorgd dat je die mogelijk ook hebt. Zorg vanaf het begin voor een goede buffer, en zie dat als het creëren van je eigen vrijheid. Want die buffer gaat je veel keuzemogelijkheden opleveren. Ook als freelancer wil je soms tijd nemen, om een nieuwe richting in te slaan bijvoorbeeld, of om een opleiding te gaan volgen of net als je collega’s in loondienst een sabbatical te nemen. Een financiële basis voorkomt dat je continu klussen móét aannemen. “Die vrijheid maakt dat je jaren kan blijven genieten van het freelanceleven. Die zelf verworven vrijheid is echt onbetaalbaar,” vertelt ze.

  1. Weet waar je goed in bent

Tot slot benadrukt ze het belang van zelfkennis. “Als freelancer moet je heel goed weten waar je kracht ligt. Klanten huren je in omdat jij iets speciaals te bieden hebt, dus zorg dat je dat ook laat zien.” Daarnaast gaat het volgens haar niet alleen om goed zijn in je vak, maar ook om aanvoelen wat klanten nodig hebben. “Je moet voelsprieten hebben. Begrijp wat je opdrachtgever nodig heeft, lees ook tussen de regels door en weet wat de vragen zijn en hoe jij daarmee kan helpen. Als je dat goed doet, onderscheid je jezelf.”

Ze legt uit dat het soms lastig kan zijn om je eigen sterke punten te analyseren en ontdekken, maar benadrukt dat dit een essentieel onderdeel is van freelancen. “Je hoeft niet arrogant te zijn, maar wel zelfverzekerd. Weet wat je goed kan en laat dat ook zien. Je wordt ingehuurd omdat jij dé specialist bent op jouw gebied.”

Gewoon doen

Als freelancer draag je veel verantwoordelijkheid, maar volgens Maartje is dat juist de charme. “Je moet altijd aanstaan en leveren. Dat is intensief, maar tegelijkertijd ook heel gaaf. De ogen zijn op jou gericht omdat ze jouw expertise nodig hebben.” Tot slot heeft Maartje een belangrijk advies voor iedereen die twijfelt over freelancen: gewoon doen. “Freelancen is een sprong in het diepe, dus dat betekent dat je niet altijd zeker kan zijn van alles. Soms moet je gewoon risico’s nemen en een opdracht aannemen waar je nog niet alles van weet. Dat hoort ook bij ondernemen.’

Maartjes verhaal laat zien dat een succesvol freelanceleven draait om keuzes maken, vrijheid pakken en trouw blijven aan jezelf. Haar ervaringen zijn een inspiratiebron voor iedereen die droomt van de stap naar zelfstandigheid.

 

Merel Goldschmeding