Als je me na mijn master had gevraagd of ik in het onderwijs wilde werken, was mijn ‘nee’ stellig geweest. Toch wekte Npuls meteen mijn nieuwsgierigheid toen ik via SchaalX de kans kreeg om mee te werken aan de toekomst van het vervolgonderwijs. Het doel: het vervolgonderwijs van de toekomst realiseren in acht jaar tijd. Een flinke ambitie. Nu, ruim 9 maanden later, draag ik als communicatiemedewerker mijn steentje bij aan dit ambitieuze programma. In dit blog vertel ik hoe.

Snel, sneller, snelst

Npuls is een complexe organisatie. Er spelen veel politieke belangen, er zijn veel stakeholders en de omvang van het programma is enorm. Daarnaast zit er onvoorstelbaar veel snelheid in de organisatie, aangedreven door passie voor het onderwijs. Goede communicatie is daarom essentieel.

Werken naar een gestructureerde aanpak

Een belangrijk onderdeel van mijn rol bij Npuls is het aanbrengen van structuur. In processen, maar ook in de nieuwsbrief, in onze templates en in onze interne communicatiepagina. Door de omvang en snelle groei van het programma blijkt dat (nieuwe) collega’s vaak moeite hadden met het vinden van informatie. Ik ben aan de slag gegaan met het optimaliseren van de interne communicatiepagina door de structuur en de toegankelijkheid te verbeteren. Samen met onze UX-designer maakte ik een overzichtelijkere én mooiere pagina, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt in de organisatie.

Ook was ik in de lead voor het opzetten van een mailflow voor nieuwe medewerkers. Waar de onboarding voorheen bestond uit losse documenten en een lange dag met veel informatie, krijgen nieuwe collega’s nu een mailreeks in hun mailbox, waarin ze op een laagdrempelige manier wegwijs worden gemaakt in de organisatie.

Events met impact

Samen met een collega organiseerde ik afgelopen november ook een groot event voor een grote groep belangrijke stakeholders. Dit evenement bracht de stakeholders samen voor ontmoeting en stimuleerde waardevolle discussies over het onderwijs van de toekomst en de rol die onze organisatie daarin zal spelen. De dag was niet alleen een succes qua opkomst, maar ook qua inhoud en interactie. Voor mij was het voor het eerst dat ik zo’n grootschalig evenement ‘from scratch’ organiseerde. Alles is goed verlopen en de bezoekers waren enthousiast. Ik was vooral trots.

Inspiratie vanuit SchaalX: Digitale toegankelijkheid

Na een masterclass van SchaalX over digitale toegankelijkheid gaf ik een presentatie in mijn team over dit onderwerp. Dit leidde tot concrete verbeteringen in al onze communicatiemiddelen: van de website tot onze berichten op LinkedIn. Toegankelijkheid heeft nu een vaste plek binnen onze communicatie. Kleine aanpassingen maken hierin namelijk al een groot verschil. Het is leuk om te zien hoe mijn collega’s hiermee aan de slag gingen.

‘’Noa gaf concrete tips rondom digitale toegankelijkheid voor onze communicatie uitingen. Ik ben gelijk aan de slag gegaan met bijvoorbeeld het voluit schrijven van linkjes in de nieuwsbrief, het kleurencontrast in visuele ontwerpen en het toevoegen van een alternatieve tekst bij afbeeldingen. Fijn om haar tips direct toe te kunnen passen!’’

Communicatie: praktisch, tactisch en strategisch

Waar ik als communicatiemedewerker veel uitvoerende taken heb opgepakt, wordt mijn frisse blik ook in tactische en strategische vraagstukken erg gewaardeerd. Ik heb binnen mijn opdracht bij Npuls daarom ook de mogelijkheid om mijn adviserende rol verder te ontdekken. Ik krijg daar veel energie van en merk dat ik deze rol graag verder wil ontdekken. Daar krijg ik ook vanuit SchaalX handvatten voor mee. De combinatie van leren en direct toepassen binnen mijn huidige organisatie zorgde ervoor dat ik zowel professioneel als persoonlijk groeide en ik zie ernaar uit om ook de komende maanden nog verder te groeien.

Noa