Nu we worden geconfronteerd met de vergankelijkheid van onze wereld, hechten we meer waarde aan dat wat lang meegaat. Steeds vaker trekken we de waarde van kortdurende impact in twijfel, en richten we onze blik verder. Duurzaamheid vertaalt succes in het nu, naar de toekomst. Ook voor teams. Hoe zorg je ervoor dat jouw marketing en communicatie team duurzame en toekomstbestendige vooruitgang boekt?

Samenwerking tussen junior en senior
Van junior, tot medior en senior: iedere fase in een carrière kent haar eigen onmisbare kracht. Individueel beschouwd, betekent dit ook dat iedere senioriteit minder minder ontwikkelde voorkeuren heeft. Wanneer we junior en senior professionals los van elkaar blijven zien, zal er in iedere fase een stukje van de puzzel missen. Om de frisse impulsen van een young professional te benutten én de strategische kracht van een senior professional, moeten we teams niet langer beschouwen als de som van individuen, maar als een samenwerking. Juist de samenwerking tussen een meer junior en een senior medewerker, heeft hierbij vaak succes.

Hoe junior en senior samen een onderwijsorganisatie hielpen vernieuwen  
Een prachtig voorbeeld van een marketingteam dat ging groeien door de samenwerking tussen junior en senior, is het verhaal van een young professional die we plaatsten in het marketingteam van een groot opleidingsinstituut. Het duurde niet lang voordat deze junior marketeer concludeerde dat de wervingskanalen die de instelling koos, niet meer aansloten op de jongere doelgroep. Met een vernieuwend idee en een stevige pitch onder de arm betrad de young professional het eerstvolgende overleg, waar ook de directeur aanwezig was. Het enthousiasme van de young professional vertaalde zich in deze meeting naar termen zoals ‘achterhaald’, ‘eeuwig zonde’ en ‘weggegooid geld’. Je zult begrijpen dat deze aanpak als een aanval werd gezien en veel weerstand opleverde.

In veel organisaties zou de consequentie van deze actie zijn geweest, dat de plannen in een kast belandden en niet meer werden aangeraakt. In dit geval was er één senior collega, die besloot de junior onder haar vleugels te nemen. Ze deelde haar strategisch inzicht en jarenlange ervaring in stakeholdermanagement met de junior collega. Samen bedachten ze een manier om de collega’s te overtuigen van de ideeën van de junior. Hun test met een opleiding die al jaren verlies leed, werd een groot succes. Een succes waar ze samen veel lof voor ontvingen.

Vijf tips voor duurzame samenwerking tussen junior en senior

1. In elkaar verplaatsen

Omdat de magie van deze samenwerking schuilt in de verschillen tussen professionals, moet er wel een afstand overbrugd worden. Zonder wederzijds begrip, zul je nooit tot elkaar komen. Besef als senior professional dat er junioren zijn die dingen willen dóén en neerzetten. Die zich niet willen neerleggen bij running the daily business. Maar verplaats je als junior ook in de senior met de vele verantwoordelijkheden. Wees open in je communicatie en sta open voor elkaars mening!

 2. Het gesprek willen openen  

Zonder wrijving, geen glans. Die wrijving moet je niet uit de weg gaan. Het is menselijk om weerstand te voelen tegen de kritische vragen en onbevangen blik van een young professional. Daar waar vragen worden gesteld en de werkwijze in twijfel wordt getrokken, liggen ingewikkelde gesprekken en lastige beslissingen op de loer. Het rendement zal ook niet direct zijn. Het grootste succes is bestemd voor hen die tóch met een open blik het gesprek aangaan. Raak niet geïrriteerd, maar sta open voor elkaar.

Zoals de manager van één van onze jonge online communicatie specialisten het mooi verwoordde: “Een young professional stelt vragen die wij onszelf niet stellen”.


3. Complementaire expertise benutten

Daar waar een junior professional veel kan leren van de strategische kwaliteiten en het organisatie inzicht van een senior professional, wordt een senior geïnspireerd door nieuwe kennis en energie van een young professional. Om te kunnen leren van elkaars expertise, moet je de verschillen kunnen herkennen en erkennen. Teams die dat doen, maken gezamenlijk maximale impact.

4. Ruimte durven geven

Wanneer je elkaar aanvult in expertise, moet je durven varen op de input van de ander. Als junior vertrouwen dat jouw senior teamlid écht beter doorheeft hoe de hazen lopen in een organisatie. Of als senior het lef tonen om jarenlange ervaring aan de kant te schuiven en een nieuw idee uit te proberen. Door klein te starten en daarna uit te bouwen, groeit het wederzijds vertrouwen en daarmee de samenwerking.

5. Successen samen vieren

Misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van een samenwerking tussen junior en senior, is het sámen vieren van succes. Bij het eerder genoemde voorbeeld werd zowel junior als senior geroemd voor de vernieuwende strategie die zij brachten. Erken het aandeel van beide partijen in succes en besef dat jullie er zonder elkaar niet gekomen waren. Zo maak je een samenwerking duurzaam.

Is jouw team klaar voor de toekomst? Vijf tips voor een duurzaam team