Traineeship bij de overheid? Ja, graag!
Al je hele leven geïnteresseerd in (lokale) politiek, in communiceren met uiteenlopende doelgroepen, in impact maken? Grote kans dat je ooit voor een overheidsorganisatie aan de slag gaat. Maar trekken deze dingen je niet allemaal? Ook dan kan een traineeship bij de overheid jou enorm veel leren, over het vak én over jezelf. Hoe, dat vertel ik je graag!
Toen ik een jaar geleden afstudeerde, wist ik één ding zeker. Werken voor een overheidsorganisatie? Mij niet gezien. Daar gaat alles zo traag, is het werk saai en is de gemiddelde leeftijd 50+.
Een paar maanden later begon ik met een traineeship. En waar werd een opdracht voor mij gevonden? Juist, bij een gemeente.
‘Daar gaat alles zo traag’
Ellenlange bureaucratie is misschien wel het grootste vooroordeel over de overheid. En natuurlijk, sommige processen gaan langzaam. Want niet elke beslissing of regeling is in één dag geregeld. Maar dat betekent niet dat je niks voor elkaar kunt krijgen. En als trainee lukt je misschien wel meer. Stel eens de vraag: waarom (duurt het zo lang, moeten al deze afdelingen meedenken, staat het besluitproces niet op papier)? Stel de vraag daarna nog tien keer. Grote kans dat het antwoord is: ‘Omdat we het altijd zo doen’. Dat is het moment om op de barricade te gaan staan. En een beetje tegen de bureaucratie aan te schoppen.
Op sommige gebieden is de overheid ook vooruitstrevend, echt waar. Denk maar eens aan toegankelijkheid. Continu werken ambtenaren eraan om teksten op B1-niveau te schrijven, zodat iedereen ze kan begrijpen. Immers, de overheid is er voor iedereen. Ook de websites van de overheid moeten toegankelijk zijn. Een hele klus en een mooie opgave om je steentje aan bij te dragen!
‘Daar is het werk saai’
Saai en stoffig. Tja, dat is het bij een overheidsorganisatie echt niet. Het ene moment weeg je je woorden zwaar, omdat er een politiekgevoelige brief de deur uit moet. Het andere moment schrijf je een vrolijk bericht voor sociale media. Of je schakelt om 09:00 uur met de afdeling Publiekszaken over veranderingen in de dienstverlening, loopt rond 11:00 uur een meeting in over de bestrijding van de eikenprocessierups en bent ’s middags bezig met een groot bouwproject. Geen dag is op deze manier hetzelfde.
De overheid, maar zeker een gemeente, houdt zich met zoveel verschillende en uiteenlopende onderwerpen bezig dat het eigenlijk nooit saai kan zijn. Ook sta je midden in de actualiteit. Zie je ’s ochtends een bericht voorbijkomen op een opiniesite of een nieuwsplatform, dan is de kans groot dat je hier tijdens je werkdag iets mee moet. Een statement maken bijvoorbeeld of het signaal delen met betrokken collega’s. Dat maakt een werkdag heel dynamisch.
‘Daar is de gemiddelde leeftijd 50+’
Wat ook bevorderend werkt voor de dynamiek, is de diversiteit op de werkvloer. Op die vloer vind je heus niet allemaal oude rotten die al jaren op hun plek zitten. Uiteraard bestaan ze, maar je vindt ze in bijna iedere andere organisatie. De hoeveelheid jonge enthousiaste, bevlogen collega’s verraste mij in eerste instantie. Misschien naïef. Juist door de verschillende leeftijden, opleidingen en ervaringen ontstaat er een afdeling waar iedereen van elkaar kan leren. Ook door de continue doorstroom van professionals zijn nieuwe technologieën en innovaties in de overheidswereld niet weg te denken. En als trainee kun je ze zelf natuurlijk ook inbrengen. Zo help je jouw organisatie naar het volgende niveau.
Wat ik zeker weet
Nu ik bijna een jaar aan het werk ben, weet ik een aantal dingen zeker. Een traineeship bij de overheid? Ja, graag! Daar gaat namelijk heus niet alles traag, is het werk heel divers en ligt de gemiddelde leeftijd echt niet zo hoog.
Dat ik tijdens mijn traineeship aan de slag kon voor een overheidsorganisatie, is voor mij een eyeopener geweest. Ik leerde er veel, kwam in uiteenlopende situaties terecht en kon direct zelfstandig aan de slag. En nu, nu heeft Nederland er in de toekomst misschien wel een ambtenaar bij. In ieder geval een ambassadeur.
Benieuwd naar onze traineeships?