Werken bij een grote organisatie vs. klein bedrijf: de voor- en nadelen op een rij
Ga jij voor de glitter en glamour van multinationals, omdat je graag op feestjes wil zeggen dat je voor een groot merk werkt? Of hou jij juist van sneller schakelen, vlotte interne communicatie en de vrijheid van een klein bedrijf? De beslissing om bij een grote of kleine organisatie te werken, is misschien wel één van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen tijdens je zoektocht naar een baan. Vooral als dit nog het begin van je carrière is. Dat gezegd hebbende, denk ik dat er geen goed of fout antwoord is. Het hangt grotendeels af van wat jij hoopt te bereiken en hoe jij het beste werkt in een organisatie. Daarom hebben wij de voor- en nadelen van werken bij een grote en kleine organisatie op een rij gezet.
Grote organisaties zijn niet voor niets groot. Dankzij hun successen blijven de organisaties groeien. Wanneer je start bij een grote organisatie, word je een deel van een machine die al heel lang bestaat. Waarschijnlijk is er een bepaalde manier van werken waar jij je aan zult moeten houden om ervoor te zorgen dat jij in een mum van tijd onderdeel wordt van deze grote geoliede machine. Jij vraagt je nu af; maar wat is dan het voordeel van werken bij een corporate organisatie? Stabiliteit, zekerheid en structuur is iets waar mensen veel waarde aan hechten. De functieprofielen bij corporate organisaties liggen vaak vast waardoor er ook voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Ook is bij grote organisaties minder kans op onverwachte tegenslagen, waardoor jij ineens op straat staat. Kleine bedrijven kunnen meer last hebben van het wegvallen van een grote klant of een dipje in de sales.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Een ander voordeel van werken bij grote organisaties zijn de arbeidsvoorwaarden. Grotere bedrijven bieden vaak betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan kleine bedrijven, omdat ze daar meer financiële ruime voor hebben. Ook zijn de pensioenvoorzieningen, verlofregelingen en opleidingsmogelijkheden goed geregeld. Daarbij is ook meer budget voor een fietsplan of andere leuke extra’s, zoals korting op een sportschool. Natuurlijk kun je ook een kleine organisatie treffen die goede secundaire arbeidsvoorwaarden heeft, maar normaliter zijn het de grotere organisaties die dit bieden.
Doorgroeimogelijkheden
Stel dat jij je functie na een aantal jaar beu bent, maar de organisatie zelf niet? Bij grotere organisaties kun je veranderen van baan zonder dat je van werkgever hoeft te switchen. Er zijn veel verschillende afdelingen of vestigingen waardoor jij gemakkelijk intern kunt doorgroeien.
Snelheid
Natuurlijk zijn er ook nadelen bij werken voor een grote organisatie. Veranderingen gaan bijvoorbeeld erg langzaam. Ook al staat een organisatie open voor nieuwe ideeën, de implementatie ervan laat altijd erg lang op zich wachten. De ervaring leert; hoe meer mensen er werken, hoe lastiger het is om iets nieuws er doorheen te krijgen. Over elke verandering wordt hevig gediscussieerd.
Impact maken
Een ander nadeel van werken bij een grote organisatie is dat je weinig erkenning krijgt voor je werk. Waar bij een klein bedrijf successen vaak gevierd worden met taart, wordt bij grote organisaties niet lang stilgestaan bij zulke mijlpalen. Jouw werkzaamheden vallen simpelweg niet zo erg op als wanneer je voor een klein bedrijf werkt. Bij een kleine organisatie ben je beter zichtbaar, omdat er minder mensen werken en jij bijvoorbeeld één van de 5 marketeers bent. Jouw bijdrage wordt dus gemakkelijk opgemerkt. Maar let op, ook slechte prestaties vallen hierdoor sneller op!
Persoonlijk contact
Hoe sociaal of vriendelijk jij ook bent, als je werkt in een bedrijf met honderden of duizenden medewerkers, is het bijna onmogelijk om iedereen te kennen. Het zal je ook overkomen dat iemand die je nog nooit ontmoet hebt, bepaalt welke werkzaamheden jij op welke manier uitvoert. Het kan zelfs lastig zijn om met deze persoon in contact te komen vanwege de hiërarchie in de organisatie. Bij kleine bedrijven stap je sneller op een collega af, ongeacht hun functie. Vaak ken je de privé situaties van je collega’s, waardoor je je meer verbonden voelt met elkaar en de organisatie.
Vrijheid
Ontzettend gestructureerd werken is niet voor iedereen weggelegd. Structuur zorgt dan misschien wel voor stabiliteit en zekerheid, maar het neemt ook een stukje van je vrijheid weg. Alle processen zijn vaak gestandaardiseerd, waardoor jij je aan de regels zult moeten houden en de processen moet uitvoeren “zoals deze altijd al gaan”. Gebrek aan vrijheid beperkt ook je creativiteit. Bij kleine organisaties heb je deze ruimte vaak wél en wordt out-of-the-box denken erg gestimuleerd.
Zoals je dus hebt kunnen lezen brengt werken voor zowel grote als kleine bedrijven voor- en nadelen met zich mee. Het een is niet beter dan de ander. Dit ligt volkomen aan jouw persoonlijke voorkeur. Wel weten we dat de omvang van een bedrijf veel invloed kan hebben op jouw werktevredenheid. Zo lang jij je thuis voelt bij de organisatie zit je goed!